Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ

Διεθνή συνέδρια στην ΚΡΗΤΗ το 2015 για περιοχές Natura και για το ρόλο της τον 21ο αιώνα

E-mail Εκτύπωση PDF

crete2015Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του ΠΣ και τον Περιφερειάρχη Κρήτης που ανταποκρίθηκαν αμέσως στο αίτημά μας να συζητηθεί τώρα, στην αρχή της νέας θητείας μας, η διοργάνωση αυτών των συνεδρίων [1]. H έγκαιρη ενασχόλησή μας με αυτά θα βοηθήσει ποικιλότροπα την Περιφέρεια.

Τα προτεινόμενα συνέδρια είναι συνυφασμένα με το πολιτικό μου όνειρο, τη βαθιά πίστη μου πως το νησί μας σήμερα μπορεί, επειδή διαθέτει το μέγεθος, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τους ανθρώπους, να βοηθήσει αποφασιστικά την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο, όπως το έκανε τον προηγούμενο αιώνα με τον Βενιζέλο και τη Μάχη της Κρήτης. Μπορεί να το πετύχει με ένα τρόπο διαφορετικό, λιγότερο Αχίλλειο, περισσότερο Οδυσσειακό, με ένα τρόπο σύγχρονο, έξυπνο που δεν θα στηρίζεται σε χαρισματικούς ηγέτες, ούτε θα απαιτεί από το λαό μας την επανάληψη ενός ανεπανάληπτου ηρωισμού.

Περισσοτερα...

Θετική η απάντηση της Περιφέρειας για τα δύο Διεθνή Συνέδρια

E-mail Εκτύπωση PDF

sitia-natura2000Επιβεβαίωσε η Περιφέρεια Κρήτης, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 12.11.14, απαντώντας στη σχετική επερώτηση του Αντώνη Ανηψητάκη, την απόφασή της να διοργανώσει τα δυο διεθνή συνέδρια που η “Μία Κρήτη” είχε προτείνει πριν από το δεύτερο  γύρο των πρόσφατων περιφερειακών εκλογών. Τα συνέδρια αυτά αφορούν στη βέλτιστη διαχείριση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 και στη αναζήτησή των οραματικών πολιτικών που θα αναβαθμίσουν την Κρήτη τον 21ο αιώνα. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής δέχτηκε την αναγκαιότητα αυτών των συνεδρίων, επισημαίνοντας  μόνο την ανάγκη να μετατεθεί ο χρόνος διεξαγωγής τους λίγους μήνες αργότερα, καλοκαίρι ή φθινόπωρο του 2015, ώστε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο του Αντώνη Ανηψητάκη «Διεθνή συνέδρια στην ΚΡΗΤΗ το 2015 για περιοχές Natura και για το ρόλο της τον 21ο αιώνα».

Επίκαιρη ερώτηση για τη διοργάνωση δύο συνεδρίων από την Περιφέρεια

E-mail Εκτύπωση PDF

anipsitakis-190910Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο κατέθεσε χθες ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Μια Κρήτη - περιβάλλον - άνθρωπος» κ. Αντώνης Ανηψητάκης με θέμα την οργάνωση δυο συνεδρίων που αποτέλεσαν προεκλογική δέσμευση του κ Σταύρου Αρναουτάκη. Πρόκειται για το διεθνές συνέδριο για τη θέση της Κρήτης στον 21ο αιώνα με στόχο να σταθμιστούν σωστά οι προοπτικές της Κρήτης τις επόμενες δεκαετίες και το συνέδριο για τις περιοχές natura οι οποίες δέχονται ποικίλες και οξυμένες πιέσεις όπως θέρετρα στις ακτές, ΑΠΕ στα ορεινά, απειλή καταστροφής του Βάι από το σκαθάρι. κ.ά.

Περισσοτερα...

13ο Περιφερειακό Συμβούλιο, 9-10-2014. Μια Κριτική Αποτίμηση

E-mail Εκτύπωση PDF

Perifereia KrιtιsΟ στόχος αυτού του σημειώματος είναι να καλύψουμε ένα κενό ενημέρωσης προβληματισμού και να παρακινήσουμε έναν διάλογο για τις δυνατότητες του Περιφερειακού Συμβουλίου για το πως το ίδιο, αλλά και συνολικά η Περιφέρεια Κρήτης  θα λειτουργεί λιγότερο διεκπεραιωτικά και θα αγγίζει τις ανάγκες της κοινωνίας.

του Αντώνη Ανηψητάκη

Το πρώτο ουσιαστικά Περιφερειακό Συμβούλιο, μη τυπικό, της δεύτερης θητείας χαρακτηρίστηκε από τις σημαντικές απουσίες και από το πλήθος των θεμάτων που το κράτησαν για περίπου 6 ώρες. Έλειψαν, μεταξύ άλλων, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων παρατάξεων της μειοψηφίας Σεραφειμ Τσόκας και Μιχάλης Κριτσωτάκης, αλλά και οι αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Μαρία Λιονή και Απόστολος Βουλγαράκης, για διαφόρους λόγους. Συζητήθηκαν πάρα πολλά θέματα, εντός και εκτός ημερήσιας διάταξης. Οι πιο σημαντικές συζητήσεις αφορούσαν τις ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη για την πιθανή χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) και τις σχετιζόμενες κυρίως με το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Ήταν τρεις και αφορούσαν τις Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΥΜΠΕΡΑΑ), το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας (ΕΠΑνΕΚ) και το πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας των Μεσογειακών Περιφερειών (MED). Από τα άλλα θέματα ενδιαφέρον είχαν οι συζητήσεις για τις προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας με τους Δήμους, για τη διαχείριση του νερού με αφορμή 29 γεωτρήσεις στα Χανιά και μια πρόταση ψηφιοποίησης 300.000 φακέλων αδειών οδήγησης προϋπολογισμού 1.500.000€.

Περισσοτερα...

Για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα

E-mail Εκτύπωση PDF

katsigarosΣτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Τρίτης 26 Αυγούστου που διήρκησε περίπου 7 ώρες, όλα τα άλλα θέματα συζητήθηκαν συνοπτικά για να επικεντρωθούμε στις 11 Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα που είχαν έρθει για γνωμάτευση, θέμα για το οποίο η αίθουσα ήταν γεμάτη μελετητές, επενδυτές, δημάρχους, εκπροσώπους τοπικών κοινωνιών, οργανώσεων και φορέων. Ως γνωστό το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται αυτές οι αιτήσεις. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ορίσει όριο τα 15 μεγαβάτ για ολόκληρη την Κρήτη για αυτές τις τεχνολογίες που έχουν χαρακτηριστεί ΑΠΕ ενώ οι μονάδες ενός ή μισού μεγαβάτ που έκαναν αίτηση είναι σχεδόν 200. Όμως, μοναδικό κριτήριο για τη ΡΑΕ φαίνεται να είναι η σειρά προτεραιότητας και όχι η τεχνολογική επάρκεια των μονάδων ή η χωροθέτηση.

Περισσοτερα...

«Μια Κρήτη», μετεκλογική συνδιάσκεψη στο Πάνορμο στις 29/6/2014

E-mail Εκτύπωση PDF

mia-kriti-logo-skybluebackgΤην Κυριακή 29-6-14 στις 11 πμ θα γίνει η συνδιάσκεψη της περιφερειακής παράταξης «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ περιβάλλον - άνθρωπος» στο Πάνορμο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Panormo Beach.

Στη συνδιάσκεψη θα συζητηθούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με το εκλογικό αποτέλεσμα, την μετεκλογική πορεία της παράταξης, την πολιτική φυσιογνωμία της παράταξης και θα εκλεγεί νέα Γραμματεία.

Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι της παράταξης να συμμετάσχουν.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού κοντά στην πλαζ Λίμνη και στο λιμάνι.

Οι χρήστες του facebook μπορούν να δηλώσουν την παρουσία τους ΕΔΩ.

Δήλωση Αντώνη Ανηψητάκη για το Β’ γύρο των Περιφερειακών Εκλογών

E-mail Εκτύπωση PDF

anipsitakis-190910Ο Αντώνης Ανηψητάκης, αφού μελέτησε με τους συνεργάτες του τις απαντήσεις του Σταύρου Αρναουτάκη, στα 9 σημεία που η "Μία Κρήτη" δημόσια έθεσε αμέσως μετά τον α’ γύρο των περιφερειακών εκλογών προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Θεωρούμε εποικοδομητική την απάντηση του Σταύρου Αρναουτάκη στα ζητήματα που θέσαμε εν όψει του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών. Σημειώνουμε τις δεσμεύσεις του στα σημεία που συμφωνούμε, αλλά και το ανοιχτό πνεύμα διαλόγου στα θέματα, όπου δεν ταυτίζονται οι θέσεις μας.

Λυπούμαστε γιατί αυτή η προγραμματική συζήτηση ξεκίνησε καθυστερημένα και η προεκλογική περίοδος αναλώθηκε σε μια ανούσια άγρα εντυπώσεων, που μεταξύ άλλων έπνιξε το διακριτό και συνθετικό προγραμματικό λόγο της παράταξής μας. Κάλλιο βεβαίως αργά, παρά ποτέ. Ελπίζουμε στο διάλογο που άνοιξε να συμβάλλουν και άλλες δυνάμεις και η προγραμματική αναζήτηση των αναγκαίων ευρύτατων προωθητικών συνεννοήσεων να μη σταματήσει στις 25 Μαΐου.

Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί οι φίλοι, οι ψηφοφόροι μας, αλλά και γενικότερα οι πολίτες της Κρήτης, μέσα από τη δημόσια αυτή συζήτηση που προκαλέσαμε, θα έχουν τη δυνατότητα να συνεκτιμήσουν τα όποια πρόσθετα στοιχεία προέκυψαν ή θα προκύψουν».

Συνημμένα:
Το αρχικό δελτίο τύπου με τα 9 σημεία
Η απάντηση Αρναουτάκη

Ή απάντηση του Αρναουτάκη στα 9 σημεία

E-mail Εκτύπωση PDF

arnaoutakisΑπάντηση του Σταύρου Αρναουτάκη στην επιστολή του Αντώνη Ανηψητάκη με την οποία έθεσε ζητήματα για να απαντηθούν δημόσια:

Ηράκλειο 21 / 05 /2014
Αγαπητέ κ. Ανηψητάκη,   

Αμέσως μετά την οριστικοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων δεσμευθήκαμε δημόσια ότι θα μελετήσουμε τις προτάσεις των συνδυασμών που δεν συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο, προκειμένου να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας απόψεις συμβατές με τις αρχές του συνδυασμού μας. Η δημόσια τοποθέτησή σας μας διευκολύνει να λάβουμε υπόψη μας τα ζητήματα που θέσατε και να δεσμευθούμε με τη σειρά μας για εκείνα που συμφωνούμε, ανοικτοί ταυτόχρονα στο διάλογο σε όσα έχουμε διαφορετική προσέγγιση.

Περισσοτερα...

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας

E-mail Εκτύπωση PDF

mia-kritiΟ υποψήφιος Περιφερειάρχης Αντώνης Ανηψητάκης μετά τη διαμόρφωση του αποτελέσματος για την Περιφέρεια Κρήτης έκανε την παρακάτω δήλωση:

Αντέξαμε. Διακριτοί και συνθετικοί, με λογισμό και μ' όνειρο θα συνεχίσουμε μαζί με τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν, για Μία ΚΡΗΤΗ, πρότυπη περιφέρεια του μέτρου και του ευ ζην.

Ευχαριστώ συντρόφους, φίλους, ψηφοφόρους, το μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα δεν σκιάζει διόλου το υπέροχο πολιτικό ταξίδι μας.

Περισσοτερα...

Σελίδα 2 από 17