Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τις εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου νότια της Κρήτης είναι στην Περιφέρεια Κρήτης για γνωμοδότηση και θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018. Δεν έχουμε όμως ακόμα καταλάβει το μέγεθος της απειλής. Όπως επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, η οικονομία της χώρας μας που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα του τουρισμού και της αλιείας απειλείται ευθέως από το ενδεχόμενο μιας ή περισσότερων πετρελαιοκηλίδων αλλά και από τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου από το Ιόνιο μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος. Οι εξορύξεις αυτές σχεδιάζεται να γίνουν σε πρωτόγνωρα βάθη χιλιάδων μέτρων με άγνωστες συνέπειες καθώς δεν υπάρχει ακόμα η κατάλληλη τεχνολογία. Ήδη από το στάδιο των σεισμικών ερευνών η ζωή στις θάλασσές μας, τα δελφίνια, οι φάλαινες φυσητήρες αλλά και οι θαλάσσιες χελώνες κινδυνεύουν θανάσιμα. Τα οικονομικά επιχειρήματα υπέρ των εξορύξεων αμφίβολων ποσοτήτων υδρογονανθράκων από πολύ μεγάλα βάθη είναι σαθρά. Ο ανταγωνισμός στο χώρο της ενέργειας είναι πολύ έντονος και ήδη έχουμε εμπλακεί σε γεωπολιτικές συγκρούσεις χωρίς να γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.
Εδώ δημοσιεύονται κείμενα και πληροφορίες κατά θεματική κατηγορία. Τα κείμενα αυτά δεν ανήκουν κατ΄ ανάγκη στην κίνηση «Μια Κρήτη» αλλά είτε έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα είτε αποτελούν απόψεις.
Τα πετρέλαια της Κρήτης και ο χιτλερικός David Irving
του Αντώνη Ανηψητάκη [1]
Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την εξόρυξη πετρελαίων στη θάλασσα, δυτικά της Κρήτης, έκλεισε στις 25/8 τη δημόσια διαβούλευσή της [2]. Στα μουλωχτά, ως είθισται για τα σοβαρά θέματα, όταν τα μπάνια του λαού συνεχίζονται, μαζί με τα κάθε άλλο παρά νηφάλια λόγια για τη μνημονιακή έξοδο και ακριβώς ένα μήνα από την τραγωδία στο Μάτι. Αν προς στιγμή ξεχάσουμε τις θλιβερές ιδιαιτερότητες της Ελληνικής Πολιτείας και ξεφύγουμε από την παθογενή μας εσωστρέφεια θα διαπιστώσουμε ότι οι φετινές πυρκαγιές στην Αττική, στην Πορτογαλία και Σουηδία, για να περιοριστώ σε αυτό το τεράστιο τρίγωνο, συνδέονται με την προϊούσα κλιματική αλλαγή για την οποία ενέχονται πρωτίστως τα πετρέλαια.
Τεχνικό Επιμελητήριο: Χωρίς τεκμηρίωση το αεροδρόμιο στο Καστέλλι
Για έργο χωρίς τις αναγκαίες μελέτες και χωρίς επιστημονικά δεδομένα μιλά η κ. Ειρήνη Βρέντζου, πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης.
Την απουσία σχεδιασμού και τεκμηρίωσης για τη χωροθέτηση του αεροδρομίου στο Καστέλλι επισημαίνει η πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ειρήνη Βρέντζου.
Απαθής η στάση της Περιφέρεειας Κρήτης για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι
Ενημέρωση από την Πρωτοβουλία Πολιτών Πεδιάδας μετά την παρουσία της στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για το θέμα της αναθεωρημένης ΜΠΕ για το αεροδρόμιο Καστελλίου. Μια συζήτηση από την οποία έγινε εμφανές ότι δεν υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση για τις συνέπειες και τον σχεδιασμό του έργου, όπως τόνισαν αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι από διαφορετικές παρατάξεις.
Ευφυής αντιμετώπιση της ερημοποίησης και βιο-οικονομία
Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης
της Ελένης Καπετανάκη - Μπριασούλη
Καθηγήτριας στο Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, η Γραμματεία της Διεθνούς Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (ΔΣΚΕ) διακηρύττει «η γη έχει αληθινή αξία, επενδύστε σ’ αυτήν» και καλεί παραγωγούς, καταναλωτές και πολιτικούς να κάνουν ‘έξυπνες’ επενδύσεις στη γη που συμβάλλουν στην αειφορική διαχείριση της.
Σελίδα 1 από 27