Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ

Η τοποθέτηση της «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ» στη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου επί της ΣΜΠΕ του σχεδίου "ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ"

E-mail Εκτύπωση PDF

kavo-sidero-crystal-coveΟι προστατευόμενες περιοχές είναι μια πολύτιμη κληρονομιά που αποτελεί φυσικό και οικονομικό πλούτο για μας και τις ερχόμενες γενιές αλλά θα πρέπει να τις διαχειριστούμε με υπευθυνότητα και όχι σαν «αρπαχτή» αντιμετωπίζοντάς τις ως προνομιακό οικόπεδο με την πρώτη ευκαιρία. Όμως οι πρακτικές των υπουργείων «περιβάλλοντος» αλλά και της νεαρής αιρετής Περιφέρειας του νησιού μέχρι τώρα, με την συστηματική αδιαφορία να προωθήσουν διαχειριστικά σχέδια και φορείς διαχείρισης έχουν δείξει πως δεν ενδιαφέρονται να αναδείξουν τις περιοχές αυτές αλλά σκόπιμα να τις αφήσουν χωρίς σχέδιο και προστασία για να γίνουν εύκολη λεία και να χαθούν από τα χέρια των τοπικών κοινωνιών.

Περισσοτερα...

ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ» ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ»

E-mail Εκτύπωση PDF

kavo-sidero-crystal-coveΣυνοπτική ανασκόπηση στην ιστορία της επένδυσης:

Το 1998 η εταιρεία Loyalward Ltd συνάπτει συμβόλαιο ενοικίασης 26.000 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του ιδρύματος Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής της Μονής Τοπλού για 40+40 έτη. Αρχές του 2007 εκδίδεται Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίνεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπέβαλε η εταιρεία για επενδυτικό σχέδιο δημιουργίας 5 τουριστικών χωριών δυναμικότητας 7000 κλινών (ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών με τις ανάλογες υποδομές: εστιατόρια, συνεδριακά κέντρα, χώρους αναψυχής, έργα αφαλάτωσης, επεξεργασίας λυμάτων κ.λπ.) καθώς και τη δημιουργία 3 γηπέδων γκολφ δυναμικότητας 18 οπών έκαστο.

Περισσοτερα...

Κρήτη και Πλανητική Κρίση

E-mail Εκτύπωση PDF

Planitis-posterΗ ανεξάρτητη περιφερειακή παράταξη "ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, Περιβάλλον • Άνθρωπος" παρουσιάζει από την Πέμπτη 27-3 έως τη Δευτέρα 31-3 στο κρητικό κοινό το βιβλίο του Lester Brown, «Ο Πλανήτης μας στα Όρια του».

Στόχος της παρουσίασης είναι η αναζήτηση της θέσης της Κρήτης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι που διαγράφεται δυσοίωνο, το έναυσμα ενός οραματικού και προγραμματικού προβληματισμού για το «πως θα αποτρέψουμε την Περιβαλλοντική και Οικονομική Κατάρρευση», που είναι και ο υπότιτλος του βιβλίου.

Περισσοτερα...

Για τους απολογισμούς της Περιφέρειας

E-mail Εκτύπωση PDF

nomarhia-irakleiouΠολλές φορές έχουμε δηλώσει πως η θητεία της πρώτης αιρετής Περιφέρειας θα ήταν επιτυχής αν άφηνε στην Κρήτη πρόγραμμα, μια αναδιοργανωμένη διοίκηση και πλήρη χωροταξικά και πολεοδομικά εργαλεία. Και στους τρεις τομείς, που ήταν για μας προτεραιότητες, η Περιφέρεια απέτυχε.

Αναγνωρίζουμε ως θετική την απόφαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες, αναγνωρίζουμε ως θετικές τις προσπάθειες στον αγροτοδιατροφικό τομέα αλλά με αρκετές υποσημειώσεις. Θετικές ήταν και οι μικρές αντιστάσεις (οι δύο προσφυγές) απέναντι στο πρόβλημα της άμετρης επέλασης των βιομηχανικών ΑΠΕ. Σεβόμαστε τη δουλειά που έχει γίνει και την εξασφάλιση κονδυλίων αλλά δυστυχώς είναι περιορισμένη στη αέναη διαχείριση της κατάστασης που μας κληρονόμησαν οι Νομαρχίες, με αποσπασματικές κινήσεις, χωρίς συνολικό σχέδιο, χωρίς όραμα για το νησί.

Περισσοτερα...

Για τη διαβούλευση για τον Κάβο Σίδερο

E-mail Εκτύπωση PDF

kavo-sidero-crystal-coveΑνάδειξη της Περιοχής σε Φυσιολατρικό-Πολιτιστικό Πάρκο

Η ελληνική φύση και οι πολλές περιοχές natura με την οποία εστέφθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εν τέλει η κύρια αιτία που άνθισε ο πολιτισμός σ’ αυτόν το γεωγραφικό χώρο σε διάφορες περιόδους. Η Ελλάδα, η Κρήτη και ιδιαίτερα αυτή η περιοχή συνιστά ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα καλλιεργημένου περιβάλλοντος, cultural landscape. Το αυτονόητο με αυτήν την τόσο πλούσια σε οικολογικό και πολιτισμικό φορτίο περιοχή θα ήταν να αναδειχθεί σε παγκόσμιας έλξης φυσιολατρικό και πολιτιστικό πάρκο, έναν προνομιακό βωμό αναστοχασμού των ευαίσθητων της γης, όσων αναζητούν αλλαγή του κυρίαρχου παγκοσμίως καταναλωτικού μοντέλου που οδηγεί με ταχείς ρυθμούς τον πλανήτη σε ξέρα. Δεν βρίσκει κανείς εύκολα τέτοιους τόπους για να προκαλέσουν τον επισκέπτη να δει τρόπους απεξάρτησης της ευτυχίας από την κατανάλωση, για να ξανασκεφτεί την έννοια της ύβρεως βάζοντας μέτρο σε όσα μπορεί να κατακτήσει, για να του δείξουν πως η αξία της φύσης δεν οφείλεται στην οικοπεδική ή χρηματιστηριακή της τιμή, αλλά στη δυνατότητά της να μας τρέφει, να μας διδάσκει και να μας εμπνέει ως μούσα, απ’ την εποχή της Σαπφούς ως τον Ελύτη. Το κρητικό τοπίο υπήρξε διαχρονικά η καθολική ποίηση των κατοίκων του νησιού εξ απαλών ονύχων. Όσο είχαν τη σοφία να συνυπάρχουν αρμονικά μαζί του, αυτή η γη τους έδωσε τα μέσα να ζήσουν, να προκόψουν, να δημιουργήσουν ζηλευτό πολιτισμό, από τα μινωικά ανάκτορα ως τις μαντινιάδες. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως που θέλησαν να την πουλήσουν τη γέμισαν πληγές, αλλά πλήγιασαν κι ίδιοι μ’ αυτό που αποκλήθηκε ανάπτυξη.

Περισσοτερα...

Σταύρος Μπένος

E-mail Εκτύπωση PDF

«Ύστερα από σαράντα σχεδόν χρόνια στη δημόσια ζωή έχω καταλήξει με έναν τρόπο σχεδόν αξιωματικό – δογματικό, ότι οι δύο μεγαλύτερες άυλες υποδομές των δήμων και των περιφερειών είναι το σύστημα διοίκησης και η καθολική πολεοδομική και χωροταξική οργάνωση. Το πρώτο προσφέρει ένα υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών και το δεύτερο μια στρατηγική ματιά που χωρίς αυτήν ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης δρουν στα τυφλά. Χωρίς τη διοικητική μεταρρύθμιση ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης δεν μπορούν να διοικήσουν αξιοκρατικά και σωστά και χωρίς το πολεοδομικό και χωροταξικό σχέδιο δεν έχουν πυξίδα».

Περισσοτερα...

Φανούρης Οικονομάκης

E-mail Εκτύπωση PDF

«Το αναπτυξιακό σχέδιο μιας περιοχής δεν πρέπει να είναι προϊόν διαβούλευσης, θα πρέπει να είναι προϊόν συμμετοχής των ανθρώπων για τους οποίους γίνεται με τη βοήθεια και τη συμμετοχή επιστημόνων. Η διαδικασία της εκπόνησης του αναπτυξιακού προγράμματος μιας περιοχής με τη συμμετοχή των δημοτών, είναι το μισό της επιτυχίας του. Το μεγαλύτερο μέρος της εφαρμογής εξαρτάται από τους ίδιους τους δημότες και κατοίκους μιας περιοχής».

Περισσοτερα...

Το ερωτηματολόγιο της έρευνας για την αυτοδιοίκηση

E-mail Εκτύπωση PDF

Το ερωτηματολόγιο της έρευνας είναι διαθέσιμο εδώ για όποιον αυτοδιοικητικό ήθελε να απαντήσει. Δεν υπάρχει περιορισμός λέξεων, αλλά απλή σύσταση για σύντομες απαντήσεις.

Ευχαριστούμε πολύ τους συμμετέχοντες.

Περισσοτερα...

Σελίδα 4 από 17