Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Προεκλογικά ερωτήματα

Προεκλογικά ερωτήματα

E-mail Εκτύπωση PDF
mia-kriti

- Για ποιους λόγους οι πολίτες να εμπιστευθούν τον συνδυασμό μας;

 • Για την μοναδική τετράχρονη διαδρομή μας που μπορεί κάποιος να τη διαπιστώσει στην εκτίμηση των αντιπάλων μας, αλλά και στην ιστοσελίδα μας miakriti.gr,
 • γιατί υπήρξαμε διακριτοί με επεξεργασμένες προτάσεις και παρεμβάσεις, αλλά και συνθετικοί αναζητώντας προωθητικούς συμβιβασμούς που βελτιώνουν τα πράγματα, όπως χαρακτηριστικά συνέβη με την διαχείριση των απορριμμάτων,
 • γιατί έχουμε όραμα για την Κρήτη που δεν την αντιμετωπίζει ως οικόπεδο, αλλά ως πολιτισμική και οικολογική κιβωτό,
 • γιατί δεν παριστάνουμε ούτε τους θαυματοποιούς με τις μαγικές λύσεις, ούτε τους τιμωρούς-εκδικητές και αναζητούμε επίμονα την οραματική διαχείριση των πραγμάτων πέρα από γραφειοκρατικές διεκπεραιώσεις και μεγαλόστομες καταγγελίες,
 • γιατί έχουμε σαφείς προγραμματικούς άξονες,
 • γιατί είμαστε μια ανεξάρτητη αυτοδιοικητική κίνηση που μας γέννησε η Κρήτη και αγωνιούμε να εμπνεύσουμε το συγκρητισμό, τις συνέργειες, τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, ξεπερνώντας τοπικισμούς, εσωστρέφεια και πολιτικές συμπεριφορές φτωχών και σπάταλων στις οποίες εθιστήκαμε.

- Ποιες οι προτεραιότητες που βάζουμε αμέσως μετά τις εκλογές;

 • Η Προγραμματική Συνεννόηση του νησιού ώστε να ετοιμάσουμε μια πίτα πιο μεγάλη, πιο νόστιμη, πιο δίκαια μοιρασμένη. Η συνταγή απλή, κάθε τόπος να προσφέρει τις αρετές του ξεπερνώντας τις αδυναμίες του, όπως παραδειγματικά έκαναν τα όμορφα Χανιά με τη ΔΕΔΙΣΑ που έσβησε το άγος του Κουρουπητού. Με αντίστοιχο τρόπο θα μπορούσε το Ρέθυμνο να ακτινοβολήσει ξανά ως κέντρο γραμμάτων αντιμετωπίζοντας ανομίες, το Ηράκλειο ως παραγωγικό εξωστρεφές κέντρο αντιμετωπίζοντας αυθαιρεσίες, το Λασίθι ως σύμβολο φιλοξενίας ποικίλων μορφών τουρισμού αντιμετωπίζοντας τον εγγενή οξυμένο τοπικισμό.
 • Η κάλυψη των χωροταξικών κενών ώστε να ξέρουμε σε κάθε σπιθαμή της κρητικής γης τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται, να πάψουν να υπάρχουν οι γκρίζες ζώνες ως προνομιακός τόπος για να στήνουν χορό ποικίλα συμφέροντα.
 • Η ανασυγκρότηση του οργανισμού της Περιφέρειας, ώστε να μπορεί να παρέχει πιστοποιημένες υπηρεσίες και να εκπονεί, να εφαρμόζει και να ελέγχει πολιτικές. Στόχος η διακριτή σχέση αιρετών υπαλλήλων, όπου οι υπάλληλοι θα εισηγούνται εναλλακτικές λύσεις και οι αιρετοί θα αποφασίζουν. Αξιολόγηση όλων από όλους και πρωτίστως από την κοινωνία.
 • Κοινωνική αλληλεγγύη. Συντονισμός όλων των φορέων που προσφέρονται να βοηθήσουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, Δήμοι, Εκκλησία, εθελοντικές οργανώσεις, με στόχο την πιο αποτελεσματική βοήθεια.
 • Πολιτική προστασία. Τη θυμούμαστε συνήθως όταν έχει γίνει το κακό, ο σεισμός, η πυρκαγιά ή η πλημμύρα. Να έχουμε έγκαιρα ετοιμαστεί και κυρίως να έχουμε έγκαιρα αντιμετωπίσει τις αιτίες, που τις περισσότερες φορές είναι εύκολα εντοπίσιμες, αντιμετωπίσιμες και δεν κοστίζουν πολύ.

- Πως θα διαχειριστούμε τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών;

 • Με λογισμό και μ’ όνειρο και κυρίως με συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα και με αξιοποίηση των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας για μια διαδραστική δημιουργική σχέση με τους πολίτες, για δημιουργία έξυπνων δικτύων.
 • Μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο να αναζητούμε ευρύτερες συγκλίσεις που θα εμπνέουν την κοινωνία. Μπορούμε να συμπέσουμε σε πολιτικές που εντάσσονται σε ένα σχέδιο αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την αειφορία και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα.
 • Διαβαθμιδική συνεργασία με τους Δήμους στη βάση κοινών συνεκτικών στόχων.
 • Συνεργασία με άλλες περιφέρειες της Ελλάδας, της Ευρώπης και ιδιαίτερα με τα άλλα μεγάλα νησιά της Μεσογείου για ανταλλαγή καλών πρακτικών.
 • Συνεργασία με πολίτες και φορείς στη βάση ενός νέου πατριωτισμού τον οποίο πρέπει να εμπνεύσει η Περιφέρεια δίνοντας τους ρόλο. Αν πείσουμε τους πολίτες να διαθέτουν 15 λεπτά της ώρας κάθε μέρα για να διαχειριστούμε καλύτερα το νερό, τα σκουπίδια, την ενέργεια, να οδηγούμε και να ψωνίζουμε σωστότερα, αν δίναμε κίνητρα για ένα διαγωνισμό εξοικονόμησης ενέργειας ανάμεσα στους Δήμους της Κρήτης, ένα διαγωνισμό για τον καλύτερο σχολικό κήπο, αν εμπλουτίζαμε τα σχολικά προγράμματα, ώστε να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα παιδιά την Κρήτη και τον πολιτισμό της τα οφέλη θα ήταν εντυπωσιακά και πολύπλευρα.
 • Με μια νέα υπηρεσία - μικρό περιφερειακό υπουργείο των μικρών πραγμάτων όπου ο πολίτης θα μπορεί να αναφέρει προβλήματα και προτάσεις για βλάβες, κακές σημάνσεις, προφανείς βελτιώσεις που θα μπορούσαν με πολύ μικρό κόστος και μεγάλο όφελος να αντιμετωπίζονταν άμεσα.