Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Ηράκλειο, Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Ηράκλειο, Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο

E-mail Εκτύπωση PDF
achaelogical-museum-her

Το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου που άνοιξε ξανά πρόσφατα επισκέφτηκε στις 9-5-14 ο Αντώνης Ανηψητάκης συνοδευόμενος από τα μέλη του συνδυασμού του στο Ηράκλειο Ιωσήφ Βεντούρα, Νίκο Γαγγιολάκη και Μαρία Κοξαράκη - Δήμου, Η εντυπωσιακή ανακαίνιση του Μουσείου, το πλήθος και η αξία των εκθεμάτων σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη υποστήριξή του από σύγχρονες μουσειολογικές εφαρμογές αναμένεται να καταστήσουν το μουσείο κορυφαίο πολιτισμικό και εκπαιδευτικό κέντρο.

Σημαντική η στιγμή που παρατήρησαν το ειδώλιο του Καμηλαρίου, που αποτελεί και το σήμα της "Μια Κρήτη", μια εμβληματική επιλογή για τη σπουδαιότητα που έχει για την παράταξη ο πολιτισμός και ο συγκρητισμός.

Προηγουμένως ο Αντώνης Ανηψητάκης με τους συνεργάτες του επισκέφτηκαν το διευθυντή του Μουσείου, τον αρχαιολόγο κ. Γιώργο Ρεθεμνιωτάκη και είχαν αναλυτική ενημέρωση. Υπήρξε ταύτιση απόψεων στην ανάγκη προστασίας των μοναδικών θησαυρών της Κρήτης που δοκιμάζεται σήμερα από μια σαρωτική οικοπεδική αντίληψη και από μια στενόμυαλη λογική που προκρίνει τη σκηνοθεσία εκτός τόπου και χρόνου θελγήτρων, όπως τα υδροβόρα γκολφ σε ξηροθερμικές περιοχές, αντί για την προστασία και ανάδειξη του μοναδικού κρητικού τοπίου, των περιοχών natura και των μνημείων. Συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη αποκέντρωσης και γραφειοκρατικής απλούστευσης κάποιων διαδικασιών, όπως για τα μικρά τεχνικά έργα, αλλά και στην άμεση ανάγκη σύστασης τεχνικής υπηρεσίας για το Μουσείο που δυστυχώς δεν υπάρχει και αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

Η "Μια Κρήτη" θεωρεί αυτονόητο να συσταθεί διεύθυνση πολιτισμού στην Περιφέρεια που θα προάγει προγραμματικά τον πολιτισμό και θα δίνει λύσεις σε τόσο στοιχειώδη γράφειοκρατικά και τεχνικά προβλήματα.

Στη φωτογραφία: Η Μαρία Κοξαράκη-Δήμου μπροστά στο σύμβολο της “Μια Κρήτη”