Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Περιφερειακό Συμβούλιο 14 Απριλίου 2011

Περιφερειακό Συμβούλιο 14 Απριλίου 2011

E-mail Εκτύπωση PDF
periferiako-symvoulio

 7η συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου

 

 

 Το κεντρικό θέμα του ΠΣ της 14-4-2011 ήταν ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το 2011, σε μόνιμο και έκτακτο προσωπικό.

Βλέποντας συνολικά την προβληματική μας Οικονομία είναι προφανές ότι μια μη παραγωγική θέση στο Δημόσιο την επηρεάζει αρνητικά, ενώ αντίθετα μια παραγωγική αναδιάρθρωση της διοίκησης, κεντρικής και αυτοδιοικητικής, θα ήταν βασικός μοχλός ανάκαμψης. Ελπίζαμε ότι ο Καλλικράτης, στην Περιφερειακή του διάσταση κατεξοχήν, θα ήταν το πεδίο εφαρμογής τέτοιων αντιλήψεων. Δυστυχώς όμως ο προγραμματισμός των πρώτων προσλήψεων δεν επιβεβαιώνει αυτή την ελπίδα.
 

Παρόλο που εκκρεμεί το συνεκτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας για του οποίου τη συγκρότηση έχουμε προτείνει διεθνές συνέδριο, περιμέναμε τουλάχιστον ανά Περιφερειακή Διεύθυνση καταγραφή προτεραιοτήτων, μια στοιχειώδη έκθεση αξιολόγησης, ένα σχέδιο ανασύνθεσης του υπάρχοντος προσωπικού, αποτίμηση των ελλείψεων, ώστε οι όποιες νέες προσλήψεις να είναι αποδοτικές.
 

Περιμέναμε επίσης την άμεση προκήρυξη μελέτης για τον εξορθολογισμό του οργανισμού - οργανογράμματος της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την αναγκαία διοικητική τομή των υπηρεσιών, προϋπόθεση απαραίτητη της παραγωγικής ανασυγκρότησης του νησιού. Ένας τέτοιος αναμορφωμένος οργανισμός θα σφραγίζονταν τόσο από θεσμούς αξιολόγησης, επιμόρφωσης και ελέγχου, όσο και από την οργανική ένταξη των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών.
 

Δυστυχώς η εισήγηση δεν είχε την απαραίτητη τεκμηρίωση σε σχέση με τα παραπάνω γι αυτό και την καταψηφίσαμε. Η στάση μας συνοδεύτηκε και από μια πρόταση που είχαμε διατυπώσει την προεκλογική περίοδο: να θεσπιστεί κουμπαράς αξιοκρατίας από ποσοστό των αποζημιώσεων των αιρετών που θα συμβάλει στη βελτίωση της σχέσης τους με τους εργαζόμενους στην Περιφερειακή Αυτοδίοικηση.

Οι απόψεις μας αυτές, στοιχειώδους λογικής, ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που περνάμε, βρίσκουν εμπόδιο αφενός στις αδρανειακές δυνάμεις που διατηρούν ζωντανές τις αντίστοιχες νοσηρές πρακτικές των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων που ζητούσαν συνεχώς περισσότερες προσλήψεις στη βάση της κάλυψης κενών θέσεων ξεπερασμένων οργανισμών, αλλά και στις δήθεν προοδευτικές θέσεις όσων ζητούν συνεχώς περισσότερες μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο. Είναι ενδιαφέρον ότι εμφανίζονται οι παραπάνω απόψεις ως αντιπαρατιθέμενες, ενώ έχουν κοινή συνισταμένη τη συντήρηση μιας λογικής που επενδύει στη μεγέθυνση του αριθμού των εργαζομένων αδιαφορώντας για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Χαραμάδα ελπίδας αποτελεί η παραδοχή από την πλευρά της πλειοψηφίας της ανάγκης εκπόνησης στο προσεχές διάστημα ενός συγχρόνου οργανισμού με σοβαρή αξιολόγηση των στελεχών. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι όλοι βαθμολογούνται με άριστα.

Αντώνης Ανηψητάκης
πολιτικός μηχανικός Ε.Μ.Π., επικεφαλής της Ανεξάρτητης Περιφερειακής Κίνησης «Μια Κρήτη, Περιβάλλον - Άνθρωπος»
ananan@sit.forthnet.gr
www.miakriti.gr