Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Λάθος η επιβολή ΦΠΑ στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών

Λάθος η επιβολή ΦΠΑ στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών

E-mail Εκτύπωση PDF
laiki-iraklio

Υπάρχει έντονος προβληματισμός από την πλευρά των παραγωγών για την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με την οποία υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις από ταμειακές μηχανές και να εντάσσονται στη Β' κατηγορία τήρησης βιβλίων. Οι παραγωγοί είχαν ζητήσει μεγαλύτερη αναβολή του μέτρου το οποίο θεωρούν μη συμβατό με το θεσμό της λαϊκής αγοράς.

Η ανεξάρτητη περιφερειακή κίνηση πολιτών «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον – άνθρωπος» είχε επανειλημμένως συζητήσεις με τους παραγωγούς στις λαϊκές της Κρήτης και θεωρεί δικαιολογημένη την ανησυχία τους και απολύτως λογικά τα επιχειρήματά τους. Οι ρυθμίσεις αυτές μπορεί να δικαιολογούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης όπου λειτουργούν οι οργανισμοί λαϊκών αγορών. Το καθεστώς, όμως, στην περιφέρεια είναι διαφορετικό διότι στις λαϊκές αγορές διαθέτουν τα προϊόντα τους κυρίως οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις που διαχειρίζονται μικρούς κλήρους. Μια λύση θα ήταν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση οι παραγωγοί και να υπάρχει σαφής οριοθέτηση του χώρου τοας από αυτόν των εμπόρων.

Ενδεχόμενη επιβολή ΦΠΑ στα προϊόντα των παραγωγών που πωλούν οι ίδιοι τα προϊόντα τους στις λαϊκές, με τη συνακόλουθες επιβαρύνσεις που θα προκληθούν από την ανάγκη συνδρομής λογιστών θα προκαλέσει άνοδο του τιμάριθμου και δυσβάσταχτη αύξηση στις τιμές η οποία θα επιβαρύνει κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους. Διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε ακέραιη την κάμηλο της φοροδιαφυγής. Ο θεσμός της λαϊκής αγοράς πρέπει να προστατευτεί πάση θυσία και δεν μπορεί να μπαίνει στη μέγγενη του μνημονίου διότι εκεί έχουν αμοιβαίο όφελος οι μικροί παραγωγοί αγροτικών προϊόντων και οι καταναλωτές. Ο θεσμός είναι πολύτιμος ιδιαίτερα για τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις λόγω της άμεσης διάθεσης της παραγωγής στην κατανάλωση χωρίς την μεσολάβηση των μεσαζόντων.

Η Γραμματεία της κίνησης ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ