Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ Με τους βιοκαλλιεργητές στα Χανιά

Με τους βιοκαλλιεργητές στα Χανιά

E-mail Εκτύπωση PDF
vlontakis-viokalliergites

Την Τρίτη 28/9/2010 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών της κίνησης πολιτων «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον-άνθρωπος» με επικεφαλής τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Χανίων Γ. Βλοντάκη με αντιπροσωπεία της Ομάδας Παραγωγών οπωροκηπευτικών του Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Ν. Χανίων, αποτελούμενη από τους Ν. Παγιαυλά, Β. Κουτούπη και Απ. Δέλτσο.

Τα μέλη της κίνησης ενημερώθηκαν για τη λειτουργία και τις δραστηριότητα της Ομάδας Παραγωγών και η συζήτηση επεκτάθηκε σε όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η βιολογική γεωργία, τόσο στο επίπεδο της παραγωγής όσο και στο επίπεδο της εμπορίας. Προβλήματα που συνδέονται άμεσα με αυτά του συνολικού αγροτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, τονίστηκε η σημασία που έχει η ένωση των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα, που είναι ο αναγκαίος όρος για να επιβιώσουν σήμερα οι μικροπαραγωγοί. Ηδη η ύπαρξη της συγκεκριμένης ομάδας παραγωγών έχει εξασφαλίσει διέξοδο για την πώληση των προϊόντων των μελών της ομάδας, ενώ επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη διαμόρφωση των τιμών στην τοπική αγορά βιολογικών προϊόντων.

Όμως, μόνο ένα μέρος των βιοκαλλιεργητών του νομού συμμετέχει στο συνεταιρισμό, πράγμα που εμποδίζει την παραπέρα ανάπτυξη της προσπάθειας. Απαιτείται συνολική αλλαγή της νοοτροπίας των παραγωγών -βιολογικών και συμβατικών- και ανάπτυξη συλλογικών σχημάτων για να μπορέσει ο αγροτικός τομέας να βγεί από το σημερινό αδιέξοδο.

Η καινούργια Περιφέρεια θα μπορούσε να βοηθήσει με πολλούς τρόπους προς την κατεύθυνση αυτή. Οι εκπρόσωποι της Ομάδας Παραγωγών βιοκαλλιεργητών κατέθεσαν δέσμη αναλυτικών προτάσεων που μπορούν να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα του συνδυσμού «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον-άνθρωπος».
Η Συντ. Γρ. Χανίων