Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ Ηράκλειο: Συνέντευξη τύπου, 25/8/2010

Ηράκλειο: Συνέντευξη τύπου, 25/8/2010

E-mail Εκτύπωση PDF

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα τα μέλη της περιφερειακής κίνησης «Μια Κρήτη – περιβάλλον και άνθρωπος». Στη συνέντευξη ήταν παρόντες, εκτός του επικεφαλής της κίνησης Αντώνη Ανηψητάκη, μεταξύ άλλων και οι:

• Ιωσήφ Βεντούρας, Πανεπιστημιακός
• Λεωνίδας Δρανδάκης, Πολιτικός Μηχανικός
• Κώστας Καράτζης, Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου
• Χρήστος Κουρουνιώτης, Πανεπιστημιακός.
• Πόπη Μπαξεβάνη, Γραμματέας της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.
• Ειρήνη Παξινού, Φοιτήτρια
• Αριστείδης Παπαδάκης, Συντονιστής Γραμματείας του Δικτύου «ΟικοΚρήτη»
• Δημήτρης Ψαράς, Πρόεδρος της Εταιρίας Βιώσιμης Ανάπτυξης «Φοίνιξ»

Ο επικεφαλής της κίνησης, Αντώνης Ανηψητάκης  αναφέρθηκε στα παρακάτω:

Τι μας γέννησε;
Η γενικότερη κρίση του πολιτικού συστήματος. Η πολιτική ως ιδιοτελής επένδυση πνέει τα λοίσθια. Είναι ανάγκη να την επαναπροσδιορίσουμε ως τον καλύτερο τρόπο διευθέτησης των κοινών.

Η παρακμή της Κρήτης, μια σήψη που δεν τιμά την κοινωνία μας και οι συνεχώς αυξανόμενες βλάβες του νησιού μας, αυτής της πολιτισμικής και οικολογικής κιβωτού τριών ηπείρων.

Ποιοι οι γονείς μας;  
Δεν είναι ένα κόμμα, ένας αρχηγός, ένα χρίσμα. Είμαστε πολλοί οι Ανεξάρτητοι Ενεργοί Πολίτες απ’ όλη την Κρήτη που συμπορευτήκαμε ανιδιοτελώς σε αγώνες προστασίας του κοινού μας πλούτου απ’ τον Κάβο Σίδερο, ως τους Αγίους Αποστόλους.

Ποια ή Μαμή της κίνησης μας;
Δεν είναι η βία, η χειραγώγηση, κάποιο κομματικό καπέλο. Είναι η Δημοκρατία αυτοπροσώπως. Όταν δεν τη σκηνοθετούμε, όταν τη ζούμε και κατακτούμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τότε καταλαβαίνουμε την υπεροχή της, τότε απολαμβάνουμε τους καρπούς της

• ανοιχτός διάλογος
• διασφάλιση ισοτιμίας
• συναίνεση στις αποφάσεις
• εναλλαγή στις θέσεις ευθύνης
• ανακλητότητα
• ανώτατο όργανο η περιφερειακή συνέλευση

Υγιής σχέση με τα κόμματα:
Η Κίνησή μας ως αυτοδιοικητική παράταξη ισότιμων πολιτών είναι ανεξάρτητη από κόμματα και δεν έχει προνομιακή σχέση με κανένα κόμμα. Στην κίνηση τα μέλη συμμετέχουν ως άτομα και όχι ως εκπρόσωποι κομματικών κομμάτων ή άλλων συλλογικών φορέων. Τα μέλη που είναι μέλη κομμάτων αυτοδεσμεύονται να μη προσπαθούν να επιβάλλουν κομματικές αποφάσεις στην παράταξη. Φιλοδοξεί να προκαλέσει τα κόμματα να αποκτήσουν αυτοδιοικητικό λόγο. Τυχόν υποστήριξή της από κόμματα δεν αναιρεί την ανεξαρτησία της ούτε υποκαθιστά την αυτοτέλεια της.

Τόπος γέννησης;
Η απόλυτη διαφάνεια του διαδικτύου. Δεν κρύψαμε τίποτα, ούτε βεβαία τις κραυγές και τους πόνους της Γέννας που είχε ως σταθμούς 4 συνελεύσεις.
• 4-7-2010 αίθουσα ΤΕΕ-ΤΑΚ, η ελπίδα απ’ τη δυνατή φωνή των ανεξάρτητων πολιτών
• 25-7-2010 Ατλαντίς, ο πόνος όταν η αποβολή, η ματαίωση φάνηκε αναπόφευκτη.
• 8-8-2010 Παλιά Λαχαναγορά, ΝΕΤCAFE, αισιοδοξία ξανά συμφωνία στη Διακήρυξη, στο Όνομα,
• 22-8-2010 Παλιά Λαχαναγορά, ΝΕΤCAFE, μια πολλαπλή γέννα: Λογότυπος, Επικεφαλής, Αρχές Λειτουργίας, Επιτροπές Δουλειάς

Το όνομά μας:
«ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, Περιβάλλον και Άνθρωπος» και ο λογότυπός μας συμπυκνώνουν
• την ταυτότητά μας: συγκρητισμός, πολιτισμός
• το όραμά μας: μια ακμάζουσα Κρήτη πρότυπη Περιφέρεια για Ελλάδα Ευρώπη, κέντρο ειρήνης, πολιτισμού, φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών,
• τις προγραμματικές μας προτεραιότητες:

Η παγκρήτια συνεννόηση σ’ ένα πρόγραμμα συνεκτικό, ισορροπημένο χωρικά, χρονικά, κοινωνικά, ηλικιακά στο οποίο όλοι μαζί θα συμβαδίσουμε τον 21ο αιώνα.

Και τα πιο δύσκολα, ενέργεια, απορρίμματα, εφετεία, οπλοχρησία, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα ξεχασμένα πολιτικά εργαλεία, του χρόνου, της παιδείας, του πολιτισμού αλλά και τα σύγχρονα που προσφέρει η επιστήμη και η οικολογική, ολοκληρωμένη, διεπιστημονική προσέγγιση.

Μπορούμε χωρίς, κατ’ ανάγκη να χάνει κανείς, να άρουμε ανισορροπίες, δυσλειτουργίες, να επουλώσουμε πληγές.

Προτείνουμε δράσεις για να συμφωνηθούν οι προγραμματικοί άξονες, να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, να σχεδιαστεί μια οικονομία αποκατάστασης των βλαβών στο χώρο, στα μνημεία, στην κοινωνία και μια Κρητική “πίτα” πιο νόστιμη, πιο μεγάλη, πιο δίκαια μοιρασμένη για να δημιουργηθούν πολλές, νέες, σταθερές, ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Χαρακτηριστικά:
• έχουμε ορίζοντα λύσεων όχι ποσοστών, διεκδικούμε την πλειοψηφία
• προέχει να διορθώσουμε, όχι να δικάσουμε
• εμμένουμε στη νομιμότητα, το κόστος της αυθαιρεσίας, της παρανομίας, της κατεργαριάς είναι τεράστιο
• πάταξη του καταστροφικού τοπικισμού: να καταλάβουμε ότι αν δεν κερδίσουμε όλοι μαζί συνεργαζόμενοι η ήττα θα είναι συντριπτική και θα είναι ήττα για όλους

Έμπνευση
«Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν θα μπορέσουμε να τα λύσουμε όσο μένουμε στο ίδιο επίπεδο σκέψης που είχαμε όταν τα δημιουργήσαμε»
Άλμπερτ Αϊνστάιν

«Μη ρωτάς τι κάνει η πατρίδα για σένα, αλλά τι μπορεί να κάνεις εσύ γι΄ αυτήν»
Τζον Κένεντι

«Δεν θα σας πήγαινα στη Γη της Επαγγελίας ακόμα κι αν ήταν στο χέρι μου, γιατί αν μπορούσα εγώ να σας οδηγήσω εκεί κάποιος άλλος θα μπορούσε να σας ξαναπάρει από κει»
Τζον Ντος Πάσος

«Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Άμα δε σωθεί, εγώ θα φταίω»
Νίκος Καζαντζάκης

Για τον Επικεφαλής:

Βιογραφικό:

Κλαδί-κλαδί
το δέντρο του μύθου
κατεβαίνω
σε κάθε στάση
παντοτινή πιστεύω
τη φωλιά μου
αδιόρθωτος μυθοποιός
ακόμα
και στο τελευταίο κλαδί
πριν απ’ το χώμα

...και ένα τυπικό βιογραφικό:
Γεννήθηκε το 1955 στον Άγιο Νικόλαο. Παιδικά χρόνια στη Σητεία. 6η Δημοτικού και Γυμνάσιο στο Kολλέγιο Aθηνών. 1974-1980 σχολή Πολιτικών Mηχανικών EMΠ. Mετά το στρατό εγκαθίσταται στη Σητεία (1983), όπου εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Παντρεμένος με την Τζίνα Στεπανιάν, καθηγήτρια Γαλλικών, έχουν δυο παιδιά, τη Μαντλέν 23, Μηχανικό Περιβάλλοντος και τον Αντρέα 20, φοιτητή ΤΕΦΑΑ.
Aπό μαθητής ασχολείται με τα κοινά. Μέλος του Δημοκρατικού Aγώνα και του Pήγα Φεραίου. Διετέλεσε πρόεδρος της Πολιτιστικής Kίνησης Nέων Σητείας, αντιπρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Kρητών, πρόεδρος της Nομαρχιακής Eπιτροπής Λασιθίου του TEE, μέλος της Διοικούσας και της Aντιπροσωπείας του TEE/TAK, της Kεντρικής Πολιτικής Eπιτροπής του ΣYN, νομαρχιακός σύμβουλος Λασιθίου με το «Λασίθι στην Πλώρη».  Μέλος της Οικολογικής Ομάδας Σητείας και της Δημοκρατικής Αριστεράς, αρθογραφεί τακτικά στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο.

Η Γραμματεία