Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τελευταία Ενημέρωση12:46:26 PM GMT

Βρισκεσαι στη σελιδα: ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Τέλος στις κατεδαφίσεις παραγκών στον καταυλισμό Τσιγγάνων Ν. Αλικαρνασσού

Τέλος στις κατεδαφίσεις παραγκών στον καταυλισμό Τσιγγάνων Ν. Αλικαρνασσού

E-mail Εκτύπωση PDF
alikarnassos-katavlismos

Αρχή για μια σοβαρή, ανθρωπιστική αντιμετώπιση του προβλήματος

Ο Αντώνης Ανηψητάκης υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης της ανεξάρτητης κίνηση πολιτών "ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον - άνθρωπος" δήλωσε:

«Καλωσορίζομε ως θετικό βήμα το έγγραφο με αρ. πρωτ. 1274487/42581/2010 του Συνηγόρου του Πολίτη προς τις Αρχές, με το οποίο τις καλεί να απέχουν από οιαδήποτε ενέργεια βίαιης αποβολής των Τσιγγάνων Ν. Αλικαρνασσού από τον χώρο στον οποίο έχουν εγκατασταθεί.

Η κίνηση πολιτών "ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον - άνθρωπος" οραματίζεται μια περιφέρεια όπου δεν θα υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, όπου η πολιτεία θα στηρίζει τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπου η έμφυτη ανθρώπινη αξιοπρέπεια θα γίνεται σεβαστή, όπου η όποια διαφορετικότητα θα αξιοποιείται ως κοινωνικός και πολιτισμικός πλούτος.

Tο θέμα της αντιμετώπισης της κοινωνικά περιθωριοποιημένης και ευάλωτης κοινότητας των Τσιγγάνων είναι κοινωνικό, γι αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζεται πρωτίστως με αντίστοιχες σοβαρές πολιτικές και όχι με βίαιες διοικητικές πράξεις.

Η κίνηση μας "ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον - άνθρωπος", θα συνεχίσει και μέσα από την αιρετή Περιφέρεια την προσπάθειά της για δίκαιη αντιμετώπιση αυτού του ανθρωπιστικού και κοινωνικού θέματος».

Η συντονιστική Γραμματεία.

Σημείωση:
Από τον Ιούλιο του 2009 η δημοτική αρχή Ν. Αλικαρνασσού πιέζει τους Τσιγγάνους να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Ζήτησε μάλιστα την συνδρομή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Μαρκάκη ο οποίος τους έδωσε προθεσμία να φύγουν μέχρι τις 15-9-2009, αλλιώς θα εφαρμόσει στις παράγκες τον νόμο περί αυθαιρέτων κατασκευών. Μετά από συνεννόηση του εισαγγελέα με τη Νομάρχη Ηρακλείου κ. Σχοιναράκη οι αρμόδιοι υπάλληλοι της πολεοδομίας Ηρακλείου μαζί με τον εισαγγελέα και συνοδεία αστυνομικής δύναμης πήγαν στον καταυλισμό και κατέγραψαν τα «αυθαίρετα» με σκοπό την κατεδάφιση τους. (Οκτώβριος 2009 και ξανά τον Μάρτιο του 2010).

Κατά των πρωτοκόλλων κατεδάφισης υπεβλήθησαν 80 ενστάσεις από τους ενδιαφερομένους. Ο Β.Γ. προσέφυγε στην ΠΕΧΩ Κρήτης η οποία γνωμοδότησε με το αρ. πρωτ.2411/3-5-2009 έγγραφό της ότι «… είναι δυνατόν να εγκαθίστανται, προσωρινά, πρόχειρα προστεγάσματα (σκηνές, στεγάσματα με ευτελή υλικά, κλπ) εντός καταυλισμών, χωρίς να απαιτείται οικοδομική άδεια».

Ο ίδιος Β.Γ. με αναφορά προς το συνήγορο του πολίτη, ζήτησε τη παρέμβαση του. Ο συνήγορος του πολίτη απάντησε με το αρ. πρωτ. 1274487/42581/2010 έγγραφό του στο οποίο αναφέρει ότι η ανεξάρτητη Αρχή «κρίνει ότι η γνώμη αυτή είναι σύμφωνη τόσο με την ισχύουσα νομοθεσία όσο και με τις εν τοις πράγμασι ανάγκες του εν λόγω πληθυσμού για προσωρινή στέγαση …» και καταλήγει «Ενόψει των ανωτέρω, ο συνήγορος του πολίτη καλεί , υπό το πρίσμα των προαναφερόμενων παρατηρήσεων, όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια βίαιης αποβολής των τσιγγάνων από το χώρο στον οποίο έχουν εγκατασταθεί.».